Comunicat etapa de depunere a proiectelor în cadrul Programului de Bugetare Participativă, or. Leova, ediția 2024
Primăria orașului Leova informează, că la data de 16 iunie 2024 s-a finisat procedura de depunere a proiectelor de Bugetare Participativă în orașul Leova.
Programul de Bugetare Participativă este orientat către locuitorii orașului Leova, în scopul implicării cetățenilor în soluționarea problemelor localității, susținerii dezvoltării inițiativei publice în interesul comunității locale.
Prin acest program Primăria orașului Leova își propune să urmărească următoarele obiective:
- Creșterea nivelului de dialog de colaborare dintre cetățeni și administrația publică locală.
- Ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările cetățenilor, pentru a îmbunătăți calitatea vieții în orașul Leova.
- Consolidarea democrației prin participarea cetățenilor la un exercițiu de luare a unor decizii ce privesc întreaga comunitate.
- Creșterea transparenței activității administrației publice locale.
- Implicarea cetățenilor în procesul de planificare și dezvoltare urbană.
- Creșterea eficienței utilizării bugetului local.
Pentru Programul de Bugetare Participativă din orașul Leova, ediția 2024 este prevăzută o sumă de 200. 000,00 de lei. Valoarea proiectelor depuse va fi cuprinsă în limitele de la 10.000,00 lei la 100.000,00 lei pentru fiecare proiect. Valoare fiecărei propuneri nu va depăși 50. 000,00 de lei din bugetul local.
În urma etapei de depunere a proiectelor în perioada 26 martie - 16 iunie, din partea cetățenilor au fos depuse 3 proiecte:
- Grupul de inițiativăal IET nr. 1 „Albinuța”
Titlul proiectului: „Dezvoltarea condițiilor de organizare și desfășurare a procesului educațional prin amenajarea și schimbarea pardoselii cu Linoleum Heterogen Forbo Sarlon în sala de sport a Instituției de Educație Timpurie nr. 1 „Albinuța””
Scopul proiectului este asigurarea sălii de sport cu schimbarea cu Linoleum Heterogen Forbo Sarlon.
Locul de implementare al proiectului: Sala de sport din incinta IET nr.1 „Albinuța”, or. Leova, str. Alexandru Marinescu, nr.1.
- Asociația Obștească „LT&Liceum”
Titlul proiectului: „Tărâmul Copilăriei - Zonă de Joacă și Aventură”
Scopul proiectului este crearea și dezvoltarea, până la 31 august 2024, a unui spațiu multifuncțional de 100 m² în curtea Liceului Teoretic ”Constantin Spătaru”, destinat oferirii circa a 10 tipuri de activități de agrement și sănătate pentru cel puțin 550 de copii lunar, utilizând tehnologii ecologice și resurse sustenabile.
Proiectul va utiliza tehnologii ecologice și resurse sustenabile pentru a asigura un mediu sigur și prietenos pentru copii, promovând în același timp valorile de sustenabilitate și ecologie.
Locul de implementare al proiectului: Or. Leova, str. Ștefan cel Mare 56 (Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova).
- Asociația Obștească „Parteneriat Social”
Titlul proiectului: „Creșterea calității vieții urbane prin plantarea arborilor și arbuștilor în parcul orășenesc Leova”
Scopul proiectului este de a implica societatea civilă în diferite activități de amenajare a orașului. Împlicarea societății civile în diferite activități ale orașului este și pentru a sensibiliza cetățenii sau într-un cuvînt pentru ai educa să respecte și să aprecieze ceea ce se face în oraș.
Locul de implementare al proiectului: Parcul orășenesc din orașul Leova.
Calendarul următorilor pași:
17 iunie - 28 iunie: Verificarea îndeplinirii condițiilor administrative de participare și verificarea îndeplinirii condițiilor tehnice de către Comisia de evaluare.
Verificarea administrativă: Comisia va evalua dacă proiectele respectă regulile și cerințele programului.
Verificarea tehnică: Comisia va verifica fezabilitatea tehnică a proiectelor propuse.
1 iulie: Comunicarea publică a rezultatelor proiectelor validate de Comisia de evaluare.
Proiectele validate vor fi anunțate public, iar detaliile acestora vor fi disponibile pentru cetățeni.
Prin acest program, Primăria orașului Leova își propune să creeze o legătură mai strânsă între cetățeni și administrație, asigurându-se că resursele locale sunt utilizate eficient și transparent pentru beneficiul comunității.